Tipuri de proteze dentare

Exista mai multe tipuri de proteze dentare eficiente din punct de vedere estetic si functional care te pot ajuta sa obtii o dantura completa.

Proteza mobila – aceasta poate fi partiala sau totala si se realizeaza in urma unei amprente, in laboratorul de tehnica dentara, pentru a se potrivi peste structura osoasa si gingia ce sustineau dintii naturali. Proteza mobila totala inlocuieste o intreaga arcada dentara, pe cand cea partiala se foloseste de dintii vecini zonei lipsa. Ca sistem de ancorare, ele se pot prinde pe capse, culise sau crosete. Lucrarile mobile trebuie indepartate dupa mese si seara pentru a fi igienizate, apoi se ataseaza din nou pe arcada.

Este foarte important sa respecti sfaturile medicului specialist in situatia in care beneficiezi de un astfel tratament protetic. In cazul protezei mobile partiale, trebuie sa se tina cont de gradul de forta pe care aceasta o exercita asupra dintilor vecini, deoarece i-ar putea expune unor riscuri de carie sau chiar boala parodontala.

Proteza fixa pe implanturi – aceasta este o varianta mai avantajoasa, datorita stabilitatii pe care ti-o ofera, dar si in ceea ce priveste sanatatea cavitatii bucale. Datorita sprijinului mix – pe gingie si pe implanturi, se suplineste lipsa structurii osoase, iar inserarea implanturilor scade riscul de atrofiere osoasa.

Indiferent de tipul lucrarii protetice, trebuie sa acorzi o atentie deosebita igienizarii acesteia. Nu folosi apa fierbinte sau solutii neprescrise, asculta sfaturile medicului dentist si curata-le cu mare grija, deoarece placa dentara adera destul de usor la o proteza dentara. Periaz-o dupa mese si seara, insa ingrijeste-te si de gingii, cerul gurii si limba. Efectueaza vizite periodice la stomatolog pentru a putea tine sub control sanatatea cavitatii tale bucale.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Contactați-ne