Reconstrucții cu pivoți din fibră de sticlă

In stomatologia moderna, se opteaza tot mai mult pentru materialele „biologice”, adica materiale acceptate usor de catre organism datorita proprietatilor fizice si chimice pe care le au. Aceste materiale au aparut ca urmare a eforturilor de protejare a organismului.

In continuare, vom vorbi despre reconstituirile dentare cu pivot din fibra de sticla. (In imagine, reconstituirea fizionomica din compozit cu un pivot de fibra de sticla, izolat cu diga).

Datele problemei:

Se da un dinte cu distructie masiva din care fie a ramas doar radacina, fie mai are unul sau doi pereti care nu confera dintelui o rezistenta suficienta pentru o reconstituire simpla din compozit, o coroana sau un inlay. Asa ca acest dinte trebuie reconstiuit pentru a fi perfect functional, atat din punct de vedere estetic cat si pentru a rezista la presiunile exercitate in timpul masticatiei.

In primul si primul rand acest dinte a fost tratat endodontic corect, respectand etapele si protocolul endodontic. Rezultatul a fost verificat radiologic si verdictul a fost dat – se poate incepe reconstuctia.

Rezolvarea problemei:

____

Odata ce exista rezultatul radiologic corect si certitudinea unui tratament endodontic corect, se poate incepe etapa reconstituirii. In primul rand acest dinte va fi izolat cu o membrana de cauciuc, numita diga, care va proteja dintele de contactul cu saliva. In acelasi timp diga ofera un alt beneficiu – linistea si increderea ca nici un instrument nu va cadea in gura pacientului si ca acesta nu il va inghiti si nu il va aspira. Prin folosirea aceastei membrane, zona interventiei beneficiaza de o vizibilitate optima, ceea ce duce la o interventie mai sigura si mai precisa. In acest moment avem pacientul pregatit.

Cu cat pregatirea interventiei (indiferent de tipul ei) este mai buna, cu atat rezultatul va fi mai bun. In cazurile in care, datorita unor contraindicatii, nu putem folosi diga, se va asigura cu ajutorul rulourilor de vata o izolare cat mai buna a dintelui.

____
Acum urmeaza operatia propriu-zisa. In primul rand trebuie sa cunoastem lungimea canalului dintelui, informatie foarte importanta, pentru ca pivotul nu trebuie sa ajunga mai aproape de 4-5 mm de varful dintelui (apex). Odata aflati in posesia acestei informatii, urmeaza sa decidem (in functie de gradul de distructie si de numarul de canale pe care le are dintele) cati pivoti vom folosi si pe ce canale ii vom aplica.

Acum putem incepe efectiv prepararea canalelor, cu freze speciale, cu diametre din ce in ce mai mari, pana atingem un diametrul necesar pentru ca pivotul pe care il vom folosi sa intre in contact direct cu peretele dintelui, asigurandu-ne ca am eliminat resturile din tratamentul de canal din aceasta portiune a radacinii. In momentul in care am atins diametrul dorit ( intre 1,2mm si 1,5mm) se cimenteaza pivotul, folosind un ciment dual (care se intareste sub actiunea luminii ultraviolete, dar si singur). Cimentul dual are ca avantaj faptul ca si materialul aflat la varful pivotului se va intari, chiar daca lumina ultravioleta nu a ajuns pana acolo.

____
Odata cimentarea facuta urmeaza reconstituirea efectiva a dintelui, fie ca este vorba de un bont, pregatit in vederea realizarii unei coroane, fie ca este vorba de realizarea din compozit a unei reconstituiri totale a coroanei dentare.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Contactați-ne